vineri, 15 octombrie 2010

A cauta perfectiunea

Mult timp am considerat ca a cauta perfectiunea este ceva absolut necesar pentru evolutia mea, dar citind cartile lui Lazarev am realizat cat de departe eram de adevar. A cauta perfectiunea poate fi extrem de daunator. Iata de ce.
In primul rand, cautarea perfectiunii in afara noastra va aduce cu sine un orgoliu crescut, si o lipsa de compasiune si intelegere pentru cei pe care-i consideram 'imperfecti'. De fapt, fata de oricine, pentru ca nimeni nu este perfect. Nu atata timp cat traim in aceasta forma. Scopul acestei existente este a invata, prin experienta, prin dificultati, prin contrast, si fiecare o face in functie de propriul potential, de propriul ritm , de propriul liber arbitru. A considera pe cineva mai 'jos', sau mai 'involuat' decat noi, este tot o forma de rasism, tot o forma de intoleranta, tot o forma de extremism religios. Nu este nici o diferenta, daca privim lucrurile principial. Si in nici un caz nu ne face mai 'evoluati', ci dimpotriva.
In al doilea rand, a cauta perfectiunea in ceea ce ne inconjoara va duce inevitabil la tristete. Pentru ca nu vom fi niciodata multumiti cu ceea ce avem. Si fara recunostinta, fara a aprecia ceea ce avem, nu ne vom putea bucura de viata.
In al treilea rand, cautarea perfectiunii inauntrul nostru, va duce la autodistrugere. Pentru ca vom avea mereu pretentii nerealiste de la noi insine. A ne dori sa fim mai buni, este cu totul altceva. Dar a cauta perfectiunea va determina o discrepanta uriasa intre imaginea pe care o proiectam despre noi, si ceea ce descoperim, in fiecare zi, despre cine suntem.
Astfel , cautarea perfectiunii va duce fie la mentalitatea 'da, eu sunt perfect, restul lumii nu este', fie la mentalitatea 'oricat as incerca tot nu reusesc sa fiu perfect', care este la fel de distrugatoare.
Poate ar fi mai bine sa ne vedem asa cum suntem, si sa nu cadem in nici o extrema. Si mai mult decat atat, sa incercam sa fim mai intelegatori cu cei de langa noi, si sa ne aducem aminte ca nimeni nu e perfect...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu