duminică, 15 ianuarie 2012

Mintea ca instrument al cunoasterii -adevarata utilitate a NLP

Mintea este un instrument minunat, atata timp cat invatam sa o folosim si nu ne lasam condusi de ea. Este necesar, insa, sa ii recunoastem si sa ii intelegem foarte clar acest rol. Tendinta actuala a omului de a se confunda si identifica in totalitate cu mintea vine dintr-o intelegere limitata a ceea ce suntem cu adevarat, dand nastere asa-zisului „sine-fals” si ducand la identificarea noastra cu acesta, mentinand tot timpul un val care ne limiteaza cunoasterea si experientele.

Atunci cand ne identificam in totalitate cu mintea, gandurile si emotiile noastre, facem din acestea materia prima din care ne construim identitatea, riscand sa vedem in ea, esenta a ceea ce suntem. Ori acestea, reprezinta, defapt, doar mijloace prin care, in plan fizic, experimentam lumea manifesta. Mintea reprezinta o interfata de comunicare intre lumea fizica si natura noastra subtila, care opereaza cu ganduri, idei si concepte, utile in actul comunicarii, al creatiei si al manifestarii, sentimentele reprezentand un sistem de ghidaj care ne arata tot timpul gradul de aliniere la natura sinelui nostru profund. Propria identitate nu reprezinta decat un costum pe care am fost de acord sa il imbracam in aceasta viata pentru a trai o serie de experiente si conjuncturi care sa ne consolideze anumite cunoasteri. Esenta noastra nu are identitate, cel mult este inzestrata cu o vibratie unica, insa, acesta este un aspect total diferit de conceptul de identitate iar constiinta unitatii este tot timpul prezenta la nivelurile mai inalte de vibratie ale sinelui.

Asadar, pentru a experimenta in plan fizic, am fost inzestrati cu acest instrument minunat numit „minte”. Atata timp cat invatam sa il folosim, devine extrem de util. Cand, insa, ne lasam condusi de catre minte, libertatea noastra, intelegerea, experientele si cunoasterea devin extrem de limitate. 

NLP-ul este denumit „studiul excelentei”. Acesta nu abordeaza cazuri de patologii grave dar aduce cu sine o serie de concepte, tehnici si instrumente prin care sa ne putem intelege mai bine si sa ne putem recapata controlul asupra propriei minti, sa ne putem optimiza strategiile si stabili in mod mult mai eficient o serie de obiective, clarificandu-ne sistemul de valori, curatandu-ne mintea de o serie de convingeri si perceptii deformate ale realitatii. NLP-ul reprezinta o serie de „instructiuni” prin care sa putem optimiza sistemul de functionare al instrumentului „minte”. Lucrul cu noi insine nu ar trebui sa se reduca la aceasta stiinta, pentru ca, asa cum am explicat mai sus, noi nu suntem doar mintea noastra ci suntem mult mai mult decat atat. Acesta poate, insa, reprezenta o parte utila in propria dezvoltare personala atata timp cat este folosit, cu cumpatare, acolo unde este nevoie pentru a ne imbunatati si eficientiza functionarea mintii. NLP-ul considera ca mintea noastra este un fel de computer ce poate fi programat, reprogramat si updatat in permanenta. In principiu, acest lucru este adevarat, insa daca purcedem la acest tip de utilizare a sa, fara masura si cumpatare, riscam sa devenim proprii nostri robotei. Intotdeauna este bine sa ne folosim cu masura de orice tip de instrument de acest gen, incercand, totodata, sa sa avem mereu in vedere imaginea noastra de ansamblu: noi in plan fizic cu minte, ganduri, emotii, perceptii senzoriale dar si partea noastra extinsa de natura subtila care functioneaza in continuu si ne influenteaza in permanenta realitatea, chiar daca nu o percepem, natura noastra divina, apartenenta noastra la intreg, nevoia noastra de a trece prin anumite experiente si de a invata pentru a ne consolida cunoasterea. Este adevarat ca, daca avem destula determinare, ne putem autoprograma pentru a fi fericiti, insa daca ne scaldam intr-o fericire implementata ca automatism traim o realitate la fel de falsa precum cea pe care o experimentam atunci cand ne identificam cu sinele nostru-fals. Insa, atata timp cat mentinem tot timpul vie constiinta a ceea ce suntem, la toate nivelurile, aceste tehnici ne pot aduce un plus de intelegere extrem de util, o oportunitate de eliberare de sub conditionari si o cale de optimizare a sistemului de gandire.

Prin tehnicile NLP invatam sa ne remodelam, sa ne reinventam viata.
Se spune despre NLP ca ar contine instrumente de manipulare. Este una dintre etichetele care se pun, de obicei, oricarei stiinte care incearca sa ofere individului accesul la propria-i libertate. Da, prin NLP se poate folosi manipularea, dar depinde cum e folosit. Un cutit poate fi folosit pentru a taia painea si a prepara o masa delicioasa spre bucuria familiei, sau poate fi folosit pentru a ucide. Instrumentele si informatia sunt, intotdeauna, in sine, neutre. Noi suntem cei care, folosindu-le, le dam sens, noi decidem daca le folosim pentru a ne dezvolta, pentru a ne elibera si pentru a radia catre cei din jur o cu totul alta energie, una mai calda, mai destinsa, mai inalta sau pentru a manipula. In acest context as tine sa fac o precizare sau mai bine zis, o observatie: uitati-va putin in jur, la orice inseamna media si la paradigma societatii actuale si spuneti-mi daca gasiti foarte multe momente in care „manipularea” este absenta. Nu veti gasi, pentru ca manipularea inseamna in esenta, influenta si fie in mod constient, fie la nivel inconstient ne influentam reciproc aproape tot timpul. Pentru ca societatea noastra sa se elibereze de manipulare are nevoie de o inaltare a constientizarii adevarului si adevaratei esente a omului. Pentru ca acest lucru sa se intample, insa, trebuie sa scapam de conditionari, sa ne eliberam, sa ne remodelam, sa ne destindem, sa iesim din incrancenare, sa ne deschidem spre zambet. Daca pentru a ajunge la aceasta descatusare putem folosi tehnicile NLP, atunci sa le aplicam, dupa dorinta si simtire, acolo unde este utila interventia lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu