sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Sfintirea Apei de Boboteaza

"In vremea aceea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii si S-a botezat in Iordan, de catre Ioan. Si, indata, iesind din apa, a vazut cerurile deschise si Duhul ca un porumbel coborandu-Se peste El. Si glas s-a facut din ceruri: Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit."

Fragment din rugaciunile pentru sfintirea apelor:
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeule cel adevarat, Izvorul vietii si al nemuririi, Lumina cea din Lumina, Care ai venit in lume sa o luminezi pe ea, lumineaza cugetul nostru cu Duhul Tau cel Sfant si ne primeste pe noi, care aducem Tie slava si buna multumire pentru lucrurile Tale...Te slavim pe Tine, Fiule al lui Dumnezeu...Astazi, pacatele oamenilor se curatesc in apele Iordanului. Astazi, raiul s-a deschis oamenilor si Soarele dreptatii ne lumineaza noua...
Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale, si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!
Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale, si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!
Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale, si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!
Preotul binecuvinteaza de trei ori apa afundand in chipul crucii mana in apa, zicand:
Tu, Insuti, dar, Iubitorule de oameni Imparate, vino si acum, prin pogorarea Sfantului Tau Duh, care sfinteste toate, si sfinteste apa aceasta.
Apoi:
Si-i da ei harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului. Fa-o pe dansa izvor de nestricaciune, dar de sfintenie, dezlegare de pacate, vindecare de boli, diavolilor pieire, indepartare puterilor celor potrivnice, plina de putere ingereasca. Ca toti, cei ce se vor stropi si vor gusta dintr-insa, sa o aiba spre curatirea sufletelor si a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfintirea caselor si spre tot folosul de trebuinta. Caci Tu esti Dumnezeul nostru, Cel ce ai innoit prin apa si prin Duh firea noastra cea invechita de pacat. Tu esti Dumnezeul nostru, Care, pe vremea lui Noe, cu apa ai inecat pacatul. Tu esti Dumnezeul nostru, Care prin mare si prin Moise ai liberat neamul evreiesc din robia lui faraon. Tu esti Dumnezeul nostru, Care ai despicat piatra in pustiu si au curs ape si raurile s-au umplut de apa, si pe poporul Tau cel insetai l-ai adapat. Tu esti Dumnezeul nostru Care, cu apa si cu foc, prin Ilie, ai izbavit pe Israel din ratacirea lui Baal.
Preotul binecuvinteaza de trei ori apa cu semnul crucii si de fiecare data, zice:
Insuti si acum, Stapane, sfinteste apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant.

Apoi: Da tuturor celor ce se vor atinge de dansa si se vor stropi si o vor gusta: sfintire, sanatate, curatire si binecuvantare. Si miluieste, Doamne, pe binecredinciosul popor roman de pretutindeni, pe carmuitorii tarii noastre, pe mai marii oraselor si ai satelor si pe iubitoarea de Hristos oaste. (...)si-i miluieste pe dansii si pe noi, dupa mare mila Ta, pentru ca, si de stihii si de oameni si de ingeri si de cele vazute si de cele nevazute, sa fie slavit numele Tau cel preasfant, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Ca Tu esti sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre si Tie slava si multumire si inchinaciune inaltam, impreuna si Parintelui Tau celui fara de inceput si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Dupa aceasta preotul, luand Sfanta Cruce si busuiocul, le afunda in apa, facand chipul crucii si, scotandu-le, le tine in amandoua mainile; si face aceasta de trei ori (...)
Sa cantam, credinciosii, marimea binefacerii lui Dumnezeu catre noi, ca, facandu-Se om, pentru pacatele noastre, pentru curatirea noastra Se curateste in Iordan Cel singur curat si nestricacios, sfintindu-ne pe noi si apele si zdrobind capetele balaurilor in apa. Deci sa luam apa cu multumire, fratilor, caci celor ce o iau cu credinta, se da in chip nevazut harul Duhului, de la Hristos, Dumnezeul si Mantuitorul sufletelor noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu